Kanizsai hős: irodalmi pályázat 56 kapcsán


Velünk vagy ellenünk? Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából irodalmi esszé pályázatot írt ki a Kiss Dénes Emlékbizottság. A három éve elhunyt irodalmár 1954-ben a Batthyány Lajos Gimnázium elődjében érettségizett.

Kiss Dénes 1956-ban a Pécsi Tanárképző Főiskola hallgatója volt. Egy forró hangulatú gyűlés után írta a Velünk vagy ellenünk című versét, ami miatt később kizárták az ország valamennyi egyeteméről és főiskolájáról. Ennek a forradalmi tettnek állít emléket a bizottság által kiírt pályázat. A Batthyány gimnázium emlékszobájában számos, Kiss Déneshez kötődő relikvia található. Balogh László igazgató szerint a pályázat lehetőség a diákoknak egy példamutató magatartás megismerésére. „Legfontosabb kérdés egy mai diák számára a hatvan éves évforduló kapcsán, hogy feltegye azt a kérdést, hogy ő 1956-ban hogy élte volna meg azt a forradalmi időszakot. Erre sokféle válasz adható és nem feltétlenül a mártírium felé vezető válasz csak a helyes, de az a fajta áldozatvállalás közös ügyeinkből, amelyre 1956 sok szempontból jó példa volt máig ható, iskolákba való, pedagógiai értékű, jó példa” - mondta Balogh László, a BLG igazgatója.

Szabó Noel Dénes reál beállítottsága ellenére indul a pályázaton. Azt mondja, megtiszteltetés számára, hogy az iskola egykori öregdiákjára emlékező versenyen vehet részt. „Szimbólum lehet Kiss Dénes mindenkinek. Megmutatta, hogy ne hagyjuk magunkat elnyomni. Képes volt arra, hogy szimbólummá váljon, jelképpé és így reményt adjon mindenkinek” - hangsúlyozta Szabó Noel Dénes.

A pályaművek beküldési határideje október 23.

(Kanizsa TV)

Címkék: Hírek, Kultúra
https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/30949/pics/lead_800x600.png
Hírek,Kultúra
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?