Cseresnyés Péter lett a Muravidék miniszteri biztosa

Kecskés István

A Muravidék az ország egy csodás tájegysége, amelynek legnagyobb városa Nagykanizsa. A csodás természeti adottságokkal rendelkező – többek közt az Alpokalját, a Vendvidéki-dombságot, a Lendva-vidéket és az Őrséget is magában foglaló terület – immár miniszteri biztossal is rendelkezik, hiszen a térség országgyűlési képviselőjét, munkaerőpiaci államtitkárt Cseresnyés Pétert kinevezték erre a posztra. 

A feladata többek között arra is irányul majd, hogy az általa kezdeményezett, és Dél-Zala vállalkozóival, önkormányzati döntéshozóival, valamint civil szervezeteivel közösen kidolgozott gazdaságfejlesztő stratégia - amit nemrégiben nemzeti programmá minősített a kormány - koordinációja és felügyelete lesz. 

"A Mura Program kidolgozását és kormányzati elfogadását hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek során ennek a térségnek, mintegy 80 településnek a kitörési lehetőségeit próbáltuk meghatározni, természetesen a hagyományokra, a meglévő értékekre alapozva - fogalmazott Cseresnyés Péter a Zalai Hírlapnak. - A több alprogram közös célja a gazdaság- és térségfejlesztés, hogy pozitív jövőképet mutassunk az itt élőknek."

Cseresnyés Péter (jobbra) egy nyári rafting túrán a Murán

A Muravidék rendelkezik az egyik legnagyobb kerékpárút hálózattal, amely tovább fejlődhet a jövőben. A Mura Program egyik legjelentősebb pontja a Csömödér és Szentpéterfölde közötti kisvasútvonal-szakasz felújítása, serkentve a vadász-, a kerékpáros és a bakancsos turizmust. Emellett a Mura aktív vízi kikapcsolódási lehetőségeit is szinesíteni akarják.

"A másik fontos terület - folytatta a lapban Cseresnyés Péter - a mezőgazdaság és a helyitermék-előállítás dinamizálását szolgálja. Szeretnénk, ha a térség terményeit itt helyben lehetne legalább részben feldolgozni, akár branddé fejleszteni, s ezek a termékek bekerülnének az országos kereskedelmi láncolatba. A Mura Programban kereskedőházi tevékenységet is szeretnénk végezni, segítve Dél-Zala termelőinek, vállalkozóinak piacra jutását."

A miniszteri biztos ehhez hozzátette még a Zalai Hírlapban, hogy a projektek egy része hamarosan elindul majd, a tervek elkészültek és a források is rendelkezésre állnak. A Mura turisztikai központja Nagykanizsán lesz, s Cseresnyés Péter reményei szerint sokan csatlakoznak majd a Mura Programhoz, amelynek így komoly élénkítő hatása lehet a térségben. 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/31044/pics/lead_800x600.jpg
Fejlesztés,Hírek,Közélet,Közlekedés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?