Újra lehet balatoni hal az éttermekben

Kecskés István

Balatoni halat az asztalra!  - ezt szeretné elérni a Balatoni Szövetség. A tó melletti településeket tömörítő társaság zárt elnökségi ülésén többek között ezzel kapcsolatosan született állásfoglalás. A tervek szerint a horgászok számára szeretnék engedélyezni az árusítást, felvásárló pontok létrehozása mellett. Érdekes módon a horgászegyesületek nem támogatják az elképzelést.

Talán sokan nem is tudják: mivel évek óta tiltott a halászat a Balatonon, nem csak gyenesdiási keszegfesztiválon, hanem más fesztiválokon sem a legnagyobb tavunkból származnak ezek a halak. Egyre hangosabb azoknak a hangja, akik azon a véleményen vannak, hogy ne idegen vizekből hozzák a keszeget, a pontyot és a süllőt a szervezők, valamint a vendéglősök.

“Balatoni halat az asztalra!” - ez volt annak a napirendi pontnak a címe, amely a Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén foglalkozott a kérdéssel. A javaslat szerint felvásárló pontokon tennék lehetővé a horgászoknak a hal árusítását. "Ők nem szeretnék, hogy ha a balatoni horgászok értékesíteni tudnák a halakat. Nem szeretnének ezen a rendszeren változtatni. Az elképzelésünk az, hogy felvásárló pontokat hoznánk létre itt, a Balatonon és a horgászok az általuk kifogott, friss halat tudnák itt értékesíteni. Úgy gondoljuk, ebből turiszikai attrakció is lehet" - mondja Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

A tengerek mellett működő modell megvalósítása érdekében úgy döntött a Balatoni Szövetség, hogy további egyeztetéseket kezdeményez a horgászszövetségekkel, a Halászati Zrt.-vel és a Földművelésügyi Minisztériummal is. Leszögezték: csakis kompromisszumos megoldás jöhet szóba. Továbbá tájékoztatást hallgattak meg a hirbalaton.hu honlap működéséről is, ami július elején indult el és főként a sajtót hivatott szakmai információkkal kiszolgálni. A működéshez szükséges pénzt a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Regionális TDM Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Balatoni Szövetség biztosítja. Programkínálat, kutatási eredmények, háttérinformációk szerepelnek a weboldal kínálatában. "Úgy tudom, hogy az országban egyedülálló, hogy egy régiós közszolgálati médiát hoztak létre. Mégpedig politika és gazdaság-mentesen kíván ez működni. Közpénzekből kellene ezt fenntartani, hogy ne kelljen reklámbevételekre számítani. Közel 100 napot tud maga mögött a honlap és engem kértek fel arra, hogy a hírfolyam részét szerkesszem a munkatársaimmal. Egy jelképes összegért vállaltuk a kísérleti időszakban" - mondta el Török Tünde, a Hirbalaton.hu szerkesztője. A Balatoni Szövetség döntött továbbá a 2016. évi Balaton-díj várományosairól. Nyolc jelöltből választották ki azt a három díjazottat, akik a jövő évben, a szövetség közgyűlésén vehetik át az elismerést. Térségi fejlesztési lehetőségekről, a Balaton magas vízszintjének problémáival is foglalkozott a testület.

(kanizsatv.hu)

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/31379/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?