XVII. Répafőző fesztivál Miklósfán

Kecskés István

Réges-régen a régi időkben a kerekrépa az egyik legolcsóbb és legtermészetesebb étel alapanyagnak számított.

Falusi portákon Zala és Vas megyékben még ma is ismerősen cseng a paradicsomos, tejfölös babos répaleves, vagy a tejfölös répafőzelék elnevezés. Természetesen ezt az egyszerű és olcsó ételt is lehetett gazdagon, (hússal, csülökkel) elkészíteni. A miklósfai öregek a savanyított répát hordták sajtárban eladásra kanizsai házakhoz. A felvevő piac közelsége kialakította a termelők, savanyítók, árusok sajátos körét, akik aztán tapasztalataik mellett üzleti kapcsolataikat is továbbadták a család nőtagjainak. Így kialakítva a hagyományt nemzedékről nemzedékre, ugyanakkor féltékenyen megőrizve a helyi technológiát.

A közelben, Liszóban és Surdon is termelték és főzték is a répát, de a Kanizsai piacon mégis a miklósfai répa és „répások” híre maradt fenn. Régen a lovas művelés, kézi vetés, kapálás volt az általános, melyekből az asszonyok igencsak kivették a részüket. A répa konyhakésszé tétele és eladása is az ő feladatuk volt, illetve ügyességükön múlott kinek finomabb a savanyú répája, mert piacot megtartani csak jó ízű répával lehetett. A frissen felszedett, vagy prizmából kibontott kerekrépát lemosták, letörölgették, meghámozták, majd a hibás részeket eltávolítva meggyalulták. 18 literes cserépfazékban savanyítottak, tartósítószer nélkül és mivel nem volt hűtőszekrény, mindig friss fogyasztásra készítettek az igények szerinti mennyiséget. A savanyításhoz a cserepet a kemence, vagy a sparhelt (konyhai fatüzeléses kályha) mellé tették, hogy langyos helyen legyen, elősegítve ezzel a kovászos erjedést. Zömében iskolai, óvodai konyhákra, piacra került a savanyított répa. Fontos kelléke volt a feldolgozásnak a jó répagyalu. Ügyes kezű helybéli mesterek készítették ezeket fából, vágópengéiket pedig fűrészlapból. A savanyú répát, mint ételt más vidéken is ismerik, de úgy teszik el télire, mint a savanyú káposztát. Az Őrségben is ismert volt régtől a répasavanyítás hagyományos módja (hordóban) és a gyors savanyítási eljárás egyaránt.

Íme egy recept: 

Előkészületként liszt, langyos víz és élesztő hozzáadásával kovászt készítenek, egy tányérra helyezve kelesztik, pár napig érlelik./Sokáig eláll, később szárazon is felhasználható/. Ezután az érett kovászt langyos vízzel elkeverik, és egy napig langyos helyen érlelik. A répát meghámozzák, répagyalun legyalulják és a lébe teszik. Nagyon fontos, hogy mindig langyos helyen legyen, mert az élesztőgombák így tudják hatásukat kifejteni. Az első alkalommal kb. két napig tart, amíg megsavanyodik. Ha szerencsénk van, és a savanyítólé már elég érett, akkor a répa a léből kivéve nem veszíti el szép, fehér színét. Ha elszíneződne, még egy kis ideig vissza kell tenni a savanyítólébe. 3-4 nap elteltével a lé-megfelelően kezelve- már jól megérik, és a répa 1 nap alatt megsavanyodik. Régebben a „ répás asszonyok” több mázsa répát savanyítottak meg folyamatosan /novembertől február végéig/, és vitték naponta eladni a kanizsai piacra, különböző konyhákra vagy a megszokott vevőkörükhöz házhoz, ahogy ők mondták: „a helekre”. A savanyítólevet közben folyamatosan szaporították langyos víz és kovász hozzáadásával. Ez a savanyítási mód nagyon sok odafigyelést, türelmet, higiéniát igényel, hiszen a savanyítólében élő és „dolgozó” mikroorganizmusok nagyon kényes jószágok.

A Nagykanizsa melletti Miklósfán immár a 17. alkalommal rendezik meg a miklósfai répafőző versenyt. Miklósfa híres a savanyított répájáról. A miklósfai asszonyok különleges módon savanyítják a répát, és ebből a savanyított répából főznek.

XVll. Miklósfai Répafőző Fesztivál

2017. január. 21.

10-14 óráig fogadják a nevezéseket a répafőző versenyen: személyek, csapatok, éttermek.

17:00 Kulturális műsor

  •  Szirének népdalcsokor
  •  Zalagyöngye táncegyüttes
  •  Baj Bianka népi mese
  •  Vanyó testvérek: zene, ének, tánc
  •  Szabó "Szabca" István és Vukics Nikoletta koncertje

18:30 Eredményhirdetés
19:00 Répavacsora

A rendezvény házigazdája: Hőbe István elnökhelyettes

Belépődíj: 1000 Ft (mely tartalmazza a répavacsora árát is), versenyzőknek ingyenes.

Helyszín: Mindenki Háza – Miklósfa

Ízlelje meg a finom miklósfai répából készült étkeket!

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/33283/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?