Hazatért Nagykanizsa kincse – galéria


Igaz csak egy éjszakára, de ismét Nagykanizsán volt Thúry György pallosa, amelyet középkori kapitányról elnevezett múzeumban mutattak be. 

A különleges műtárgy a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona (állandó kiállításuk becses darabja), melyet a Múzeumok Éjszakájára kapott kölcsön a város, hogy a Nagykanizsaiak is közelről megszemlélhessék. A fegyver vélhetően hadizsákmányként került a várkapirány birtokába, aki csak a markolatát alakíttatta át saját magának. Ez a műtárgy az egész nemzet számára fontos, hiszen a nemes harcos ezzel védte a várát, a hazáját és az egész fejlett nyugati keresztény kultúrát. 

Az "éj műtárgyának" bemutatása előtt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési-képviselője mondott köszöntőt. 

"Egy olyan különleges tárlaton lehetünk tehát ma jelen, ahol mód kínálkozik arra, hogy egy pallos révén a múlt mélységes kútjába pillantva tükörképünket kérdezhessük önnön identitásunkról és az azt megteremtő építőkövekről – mondta az eseményen Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési-képviselője. – Thúry György pallosa jelképe is lehetne városunknak és Thúry hősies alakján és cselekedetein keresztül hazánknak is. Sőt, ha a jelen szemüvegén keresztül szemléljük múltunkat, történelmi hagyatékunkat, akkor azt mondhatjuk, hogy Thúry alakja és fegyvere a középkori invázió elleni küzdelem okán a nyugati keresztény kultúra jelképe is lehet."

Cseresnyés Péter emellett emlékeztett arra, hogy minden ilyen emléktárgyat kiemelten fontos megőrizni.

"Ez a mi örökségünk, és e pallos szimbolikus módon magában sűríti ezt a több évszázados küzdelmet, amely kultúránkat megteremtette. De ez az örökség nem lehet az utódok ingyenélő és harácsoló életmódjának áldozata. Ahogy e múzeum megőrzi és ápolja értékeit, Thúry történetét, és ezt a pallost, úgy kell őriznünk nekünk is a múltunk identitásépítő hagyatékát. Nem szabad elveszni hagyni ezeket az építőkockákat, mert akkor kultúránk egyedisége és karaktere tűnik el."

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/39688/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?