Nagykanizsa világbajnokságot rendez

Augusztus 19-e és 27-e között Nagykanizsa rendezi a hajómodellezők világbajnokságát. A sporteseményről dr. Lekszikov Gábort, a Canissa Modellező Sport Egyesület elnökét, az esemény egyik főszervezőjét kérdeztük.

Nagykanizsa nem számít rutintalannak a hajómodellező világesemények lebonyolításában, hiszen 2016-ban már Európa-bajnokságot rendeztek a Csónakázó-tavon. A város nem sokkal a kontinensviadalt követően nyerte el a világbajnokság rendezési jogát. A világbajnokságon 18 ország több mint 200 modellezője képviselteti magát, így a nagykanizsai lehet minden idők legnagyobb világbajnoksága a sportág történetében. A versenyekre a belépés ingyenes.

Az Eb sikere után kapta meg Nagykanizsa a világbajnokság rendezési jogát. Milyen időközönként rendeznek világbajnokságot illetve Európa-bajnokságot a sportágban?

Kétévente. Európa bajnokságot szintén kétévente rendeznének, viszont hosszú ideig, 2008 és 2015 között nem volt Európa-bajnokság. Ennek az volt az oka, hogy sok nemzet nem vállalta a verseny megszervezését a költségek miatt. Egy kontinensviadal megrendezése majdnem annyi munkával jár, mint a világbajnokságé. A 2015-ös lengyelországi világbajnokságon, nemzetközi szövetség részéről jött a javaslat a nagykanizsai Eb-ről. Akkor úgy döntöttünk, hogy nem világbajnoksággal kezdenénk, amelynek nagyobb a tétje, hanem felélesztenénk az Európa-bajnokságok hagyományát és rendeznénk egy kontinensviadalt, ami szerencsére nagyon sikeres lett. A nemzetközi szövetség értékelési rendszerében az Európa-bajnokság 9.8 pontot kapott a 10-es skálán. Már az Eb alatt is jelezték, hogy annyira magasra értékelik a szervezést, hogy számítanak ránk mint a világbajnokság megrendezőire. A verseny után nem sokkal megérkezett a felkérés a részükről.

Nagykanizsa rendezett már ekkora volumenű modellezőversenyt?

Igen, egy másik hajómodellező kategóriában. A túrahajók világbajnokságát rendezték Nagykanizsán 1984-ben. A most felújított Csónakázó-tó melletti létesítmény is arra a versenyre készült el. 1983-ban pedig itt rendezték a szocialista országok felkészítő versenyét. Utóbbi versenyen 10 ország vett részt. 

Magyarországon az utóbbi időben rendeztek világbajnokságot?

Magyarország nagyon erős lett az utóbbi időben hajómodellezésben. Orosházán 2014-ben volt túrahajó világbajnokság, 2017-ben pedig Európa-bajnokságot rendeznek ebben a kategóriában.

Júliusban zárult le a versenyre való nevezési határidő. Mennyien neveztek a világbajnokságra?

A végleges adatok szerint 235 nevezés érkezett, ebből 68 versenyző juniornak számít. Külön kell választani a nevezőszámot és a kategória nevezéseket. Egy modellező ugyanis több kategóriában is indulhat. Ez a részvételi arány több mint 690 hajót jelent. Ez a NAVIGA (Nemzetközi Hajómodell Szövetség) által szervezett 19. világbajnokság, és elmondhatjuk, hogy ez a legmagasabb résztvevői szám a világbajnokságok eddigi történetében.

Hogyan oszlik meg a magyar illetve a külföldi nevezők száma?

Egy nemzetből öten vehetnek részt egy kategóriában, így korlátozva van a résztvevők száma. 18 kategóriában tartanak versenyeket. A magyar csapat létszáma jelenleg 25 fő. 18 országból érkeznek versenyzők a világbajnokságra.

Hogyan zajlik majd a világbajnokság?

Minden nap reggel 8-kor indulnak a futamok, és lesz olyan nap, amikor este fél 7-ig futnak majd a hajók. Minden kategória minden versenyzője háromszor áll stégre, hogy eldőljön, hogy kik vesznek részt a döntőkben. Azok a versenyzők aki eljutottak a fináléba, indulnak a negyedik futamban.

Melyik országok számítanak nagyhatalomnak hajómodellezésben?

Kína szinte valamennyi sportághoz hasonlóan itt is esélyes, de erősnek számít a német válogatott is.

Magyarország milyen esélyekkel vág neki a világbajnokságnak?

Magyarország körülbelül a világranglista középmezőnyéhez tartozik. Azért reménykedünk, hogy 1-2 érmet sikerül szereznünk, van olyan kategória, ahol erre reális az esély. A cél mindenképpen a jó magyar szereplés.

A világbajnokságra a belépés ingyenes. Valamilyen kísérőprogrammal készülnek a szervezők?

Kísérőprogramokat leginkább a versenyzőknek szervezünk, a közönség számára a rendkívül szoros időbeosztás miatt nem tudunk ilyet biztosítani. A kanizsai közönség számára viszont készülünk egy látványos programmal: augusztus 20-án egy éjszakai futamot rendezünk, kivilágított pályával. 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/40737/pics/lead_800x600.jpg
Nagykanizsa,Programok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?