Retro véradás Nagykanizsán

Kecskés István

Nagykanizsán rendszeresek a véradások, hetente kettő is szokott lenni, ám a mostani különleges, hiszen a jelenleg is futó akció egészen héten tart, mégpedig "Retro véradás" fantázianév alatt. 

Szőlősi Márta"Egyelőre nem kiugró a véradók száma, nagyjából ugyanannyian jöttek el eddig, mint tavaly, vagy előtte – mondta Szőlősi Márta, a nagykanizsai Vöröskereszt vezetője. – Tisztában vagyunk vele, hogy nyáron sokan nincsenek itthon, így nem vehetnek részt a véradáson, de mindig lehet valami kifogást keresni, csak amikor vérre van szükség, akkor nem tehetjük szét a kezünket…"

A kanizsaiak hozzászokhattak ahhoz, hogy a városban rendszeres a véradás. Persze a helyzet lehetne jobb is, ám a kórházban jelenleg nincs álladó véradó állomás. 

"Kedden és csütörtökön van lehetősége a helyieknek, illetve a környéken élőknek arra, hogy segítsenek – folytatta Szőlősi Márta. – Keddenként két-három órán át vagyunk Nagykanizsán, aztán délután valamelyik környékbeli településre megyünk, hogy a helyieknek ne kelljen utazniuk a véradáshoz. Csütörtökön hasonló a forgatókönyv, de akkor dékután valamelyik nagy céghez megyünk. Hat-tizenkét önkéntes szokott jelentkezni, ez a szám megfelel az országos átlagnak. Sajnos a kórházban tizenegynéhány éve már nincs lehetőség a véradásra."

A "Retro véradás" specialitása, hogy az önkéntenesek különleges ajándékokat kapnak a véradás után – például egy korsó sört és egy pár virslit –, de ahogy a helyi Vöröskereszt vezetője fogalmazott nem a jutalom jelenti a fő motivációt. 

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési-képviselője is rendszeresen ad vért Nagykanizsán

"A többség nem az ajándékok miatt jön, de ha csak egy, vagy két ember ad vért ezek miatt, akkor már megérte."

A véradás hátralévő időpontjai: 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/41061/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?