Unger Balázs szerint fontos, hogy a fiatalok megismerjék a saját népzenéjüket


Interjút készítettem a Cimbaliband frontemberével az augusztus 20-án, nagykanizsai fellépésüket követően. Rövid beszélgetésünk során szó esett a zenekar inspirációiról, jövőbeli terveikről, valamint a nagykanizsai közönségről is.

- Kultúrmisszióként tekintetek a zenétekre? 

Jó így tekinteni a zenénkre, mert a Cimbaliband által sok kisgyerek kezdett el autentikus népzenét hallgatni és tanulni. Nem ezért csináljuk, de jó tudni, hogy a gyerekek megismerkednek ezzel a típusú zenével amit játszunk. Fontos, hogy megismerjék a saját népzenéjüket, nálam is több cimbalmos kezdett el tanulni a „Balatoni nyaraló” című szerzeményünk hatására játszani. Mikor felmegyünk a színpadra azt tekintjük a missziónknak, hogy  az emberek olyan zenét hallgassanak, amelyekre a nagyszüleik is „buliztak” és fontos, hogy sajátjuknak érezzék ezt az egészet amit képviselünk. Ahogy észrevettem a kanizsai közönségnél ez sikerült, hiszen többen énekelték velünk a dalokat, szerepeltek az általunk készített közös fotón is. 

- Európában is egyre ismertebbek vagytok, hol léptetek fel eddig? 

Mozgalmas nyáron vagyunk túl, játszottunk Ausztriában, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában is, valamint az ország legnagyobb fesztiváljait is bejártuk.  Legközelebb Zamárdiban, a Strandfesztiválon lépünk fel. Jó dolog, hogy egyre többen ismerik a zenénket, a Recycle lemezünket a hazai közönségnek készítettük, de így is 20. lett a World Music Charton (Világzenei ranglista), 2000 lemez közül. 

-A zenétekben ötvöződnek a balkáni dallamok, a cigányzene, illetve a magyar népzene is, illetve ismert dalokat is átdolgoztatok. Milyen zenék jelentettek inspirációt számotokra?

Rengeteg inspirációt kaptunk, személy szerint 7 éves korom óta játszom népzenét, a Muzsikás együttes és a balkáni népzenei együttesek, de olyan könnyűzenei együttesek is formáltak bennünket akikkel együtt dolgoztunk. Ilyen volt például a Csík Zenekar a Kispál és a borz, de említhetném Czutor Zoltánt is akivel sokat dolgoztunk közösen. A Cimbaliband azok alapján a zenei élmények alapján alakult ki amelyek engem értek, aztán az évek során mindenki hozta a maga kedvencét. A zenekar nagyon befogadó, ha például fel kell dolgoznunk egy Kiscsillag dalt, vagy valami más könnyűzenei slágert. Minden zenében megpróbáljuk keresni a jót. 

-Danics Dóra tagja lett a zenekarnak? 

Dóra állandó vendége a zenekarnak közel 1 éve, mikor az új, Recycle lemezről játszunk, akkor velünk tart. Vele készítjük el a Balkán projektünket is, amelyről több dalt is előadtunk Nagykanizsán. Ez a lemez most készül, és körülbelül karácsonyra leszünk készen vele.

-Hogy éreztétek magatokat Nagykanizsán?

Nagyon jó a kanizsai közönség. Ez már a harmadik alkalom volta a zenekar 11 éves történetében, hogy Nagykanizsán játszottunk. Szerettünk itt játszani, mert nagyon zeneértő a közönség, és értik azt amit játszunk, szeretik a népzenét és a népzenei alapú zenéket. Több törzsrajongókkal is találkoztunk Nagykanizsán. 

- Legutoljára 2013-ban jártatok Nagykanizsán, az előző fellépéssel összevetve milyennek ítéltétek a mostani. 

Azóta sok minden változott a zenekar életében, tagcseréken is átestünk. Mindig szerettem azokat a fellépéseket, ahol nem specifikus közönség előtt játszunk, ahol nemcsak népzene rajongók vannak. Mindig nehezebb egy ilyen városi rendezvényen fellépni, mert nehezebb kivívni a közönség szeretetét, mert nem mindenki ismeri a zenekart. Viszont a koncert után így is rengetegen odajöttek hozzánk. Egy éve dolgozunk Danics Dórával, és ő egy kicsit közelebb hozza ezt a műfajt azokhoz az emberekhez, akik nem annyira ismerik a népzenét, mert ők is kíváncsiak arra, hogy hogyan is énekel ő ilyen jellegű dalokat amiket játszunk. (Szerb népdalokat például.) A visszajelzés minden esetben pozitív. 

- Szívesen jönnétek vissza Nagykanizsára? 

Természetesen. Kihívás, de megtisztelő egy ilyen rendezvényen játszani. Úgy látom, hogy elnyertük a kanizsai közönség kegyeit. Jól eső érzés volt itt játszani. Nagyon jól, profi módon lett megszervezve ez az egész rendezvény, nagyon vendégszeretőek Nagykanizsán, a szervezők pedig nagyon segítőkészek és emiatt különösen jó itt lenni. Az ilyen háttér az amikor a zenekar megpróbál 110 százaléknál többet is kiadni magából. 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/42199/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?