Egyre népszerűbb Nagykanizsa egyeteme


A regisztrációs héttel valamint az ünnepélyes tanévnyitóval hivatalosan is megkezdődött a 2017/18-as tanév a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. Az évkezdésről dr. Tóth-Kaszás Nikolettát az intézmény igazgatóhelyettesét kérdeztük. 

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának megalapítása a városban működő Mezőgazdasági Főiskola bezárását követő űrt igyekezett megszüntetetni. Az egyetem 2000-ben nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt, mint a Veszprémi Egyetem kihelyezett képzési helye. Az első évben idegenforgalmi és szálloda szakon indult meg az oktatás. Az intézmény neve 2006-ban változott Pannon Egyetemre. A képzések sora az évek folyamán folyamatosan bővült és jelenleg a Nagykanizsai Kampusz a régió meghatározó felsőoktatási intézményévé vált. Az idei évben már a 18. tanév kezdődött a PEN-en.

Tóth-Kaszás Nikoletta kérdésünkre elmondta, hogy egyre több a felsőoktatásba jelentkező hallgató választja a PEN-t tanulmányai végzésének helyéül,valamint, hogy az idei évben is a kampusz két húzóágazata a turisztikai illetve az informatikai képzés vonzotta a legtöbb hallgatót.

„Hivatalosan, ha a keresztfélévet is beleszámítjuk, akkor százan kezdték meg a tanulmányaikat 2017-ben a PEN-en. Pótfelvételivel most nem érkezett annyi új hallgató, ez valószínűleg azért van, mert a levelezős képzéseinkre kevés jelentkező volt, és valamelyiket nem tudtuk elindítani. Hetvenegyen nyertek felvételt a kampuszra nyáron, és további 8 tanulót vettünk fel a pótfelvételi eljárással. Ez a tavalyi adatnál kicsivel jobb, a tavalyelőtti mélyponthoz képest pedig sokkal jobb számnak minősül, minden meghirdetett nappali szak valamilyen formában elindult. Legtöbben az idei évben turizmus szakra jelentkeztek, sokkal többen, mint az utóbbi években. A felsőoktatási szakképzésre felvételiztek a legtöbben. Szerintünk ez a kis mértékben növekvő jelentkezési adat, annak is köszönhető, hogy a duális képzés a hallgatók fejében is kezd gyökeret verni, és látják, hogy ennek a képzési formának milyen előnyei vannak. Az informatika szakunkon ugyanúgy van alapszak és felsőoktatási szakképzés is, amelyre hasonló arányban jelentkeztek a hallgatók. Ez a két terület és négy szak érdekelte leginkább a felvételizőket. Pénzügy-számvitel szakon vannak még új nappalis hallgatóink, gépészmérnök képzésen levelezős hallgatók, valamint mesterképzésen MBA illetve a logisztikai mérnökképzés ami indult levelezős szakon a felnőttoktatás részeként.”

Fotók: PEN Facebook

A kampusz igazgatóhelyettese szerint örömteli, hogy egyre több nem nagykanizsai hallgató is a Pannon Egyetemet választja a felvételi során.

„Korábban a hallgatóink 60-70 százaléka nagykanizsai lakos volt, vagy a környékbeli településekről érkezett, az idei évben ez az adat 40 százalék körül van. Örülünk annak, hogy sok kanizsai hallgatónk van, de annak még inkább, hogy kialakult egyfajta vonzáskörzetünk. A legtávolabbról egy érdi hallgatónk érkezett, nappali szakos tanulóink közül Zalaegerszegről, Barcsról és Kaposvárról is jönnek a PEN-re. Bízunk benne, hogy ők a kollégiumi szolgáltatásunkat is igénybe fogják venni, amelyet minden felvett hallgatónknak biztosítunk.”

Hozzátette, hogy több mint 10 új hallgató választotta eddig a kollégiumi ellátást az egyetemen, ám az ő számuk még növekedhet a későbbiekben.

Elmondása szerint az első hét amellett, hogy az adminisztratív munka jegyében telik azt kívánja segíteni, hogy az elsős hallgatók minél hamarabb beilleszkedjenek a PEN családias közösségébe.

„A félév szeptember 4-én kezdődött az úgynevezett regisztrációs héttel, amely során rengeteg teendője volt az első éveseknek, és sok programot szervezünk erre az időszakra, egy nappal később volt a beiratkozás és az évnyitó, amelyen Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, valamint a Pannon Egyetem vezetősége is jelen volt. A szerdai és a csütörtöki nap a csapatépítés jegyében telt. Az úgynevezett „Elsős napok” azt a célt szolgálta, hogy az elsős és felsőbb éves hallgatók jobban megismerjék egymást és megtanuljanak kohézióban együtt dolgozni, együttműködni. Erre nagy szükségük lesz a jövőben is, és ehhez igyekszünk minden támogatást megadni. Az első tanítási nap szeptember 11-én lesz. 

Dr Tóth-Kaszás Nikoletta szerint az idei év egyik nagyon fontos feladata lesz, hogy az oktatók a hallgatókat minél jobban bevonják az egyetemi projektebe, rendezvényekbe valamint, hogy a diákok is az egyetemi élet részének érezzék magukat.

„Nagy terveink vannak a kampuszon, bízunk benne, hogy hallgatóink aktívan részt vesznek az egyetemi életben, és mozgatórugói lesznek a közösségnek. Majdnem minden hónapra jut egy nagyobb rendezvény, az Okto-PEN lesz az első, ami csapatjátékokkal teli, fáklyás felvonulással záruló napot jelent. Novemberben rendezik az egyetemi gólyabált, amely egy klasszikus bál lesz. Ezeken kívül lesz több konferenciánk is, mert a szórakozás mellett igyekszünk a hagyományos akadémiai vonalat is megteremteni az egyetemen. A hallgatókra ezeken a rendezvényeken résztvevőként számítunk, az ősz folyamán két turisztikai jellegű konferenciát rendezünk, de hallgatóink segítenek bennünket a szervezésben is.” 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/42296/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?