A nagykanizsaiak igényei szerint fejlődik a város

Nagy lendületet ad a megyei jogú városok fejlődésének a Modern Városok Program, amelyből természetesen Nagykanizsa sem maradhat ki. A város átalakulása az utóbbi években is látványos volt, de köszönhetően a kormány támogatásának még intenzívebbé válhat ez a folyamat.

 

"Szükségletalapú megközelítése van a feladatoknak, együttműködésben dolgozunk a nagykanizsaiakkal – mondta Rodekné Hederics Erika, a Városfejlesztő Kft. vezetője. – Ehhez fontos volt, hogy a kormány sok feladatot vett le az önkormányzatok válláról és kimondták, hogy a városok legfontosabb feladata, hogy a saját környezetüket fejlesszék. Létrejöttek a Terület és Településfejlesztési Operatív program, amelynek köszönhetően nem kell versengeni a többi várossal a forrásokkal. Megszűnt az is, hogy olyan dolgokra pályáznak a városok, amelyekre tulajdonképpen nincs is szükségük. A Megyei Jogú Városok Programnak köszönhetően is jelentős források is köszönhetően példátlan lehetőségeink vannak. Olyan volumenű fejlesztések előtt állunk, mint még soha és ezekhez nagyon komoly hazai források is állnak rendelkezésre, az uniós pénzek mellett."

A Modern Városok Program szerződésének aláírásakor Dénes Sándor polgármester azt nyilatkozta, hogy a térség egyik mindenképpen kezelendő problémája a munkanélküliség.

"Számunkra nagyon fontos a gazdaságfejlesztés, amely erre is megoldást teremthet. Olyan ipari területeket alakítunk ki, ahova befektetők érkezhetnek és munkahelyeket teremthetnek. Mindenképpen bővítenünk kell a lehetőségeket, további területeket kell bevonni és közművekkel ellátni. Jelenleg 12 hektárral gazdálkodhatunk, de ennél nagyobbra van szükség. Emellett pedig ösztönöznünk kell a cégeket arra, hogy Nagykanizsát válasszák otthonuknak."

A fejlesztések egyik fontos része az M70-es, vagy Dél-keleti elkerülő megépítése, de szerepel a tervek között egy olyan inkubátorház kialakítása is, amelyben műhelyeket is kialakítanak majd. A városban úgy határozzák meg a fejlesztéseket, hogy azok egymásra épüljenek. No, de mit jelent ez majd a kanizsai embereknek, kisvállalkozóknak?

"Az önkormányzat figyeli a folyamatokat, van egy településmenedzsment szemlélete és úgy közelíti meg a fejlesztéseket, hogy az a helyieknek jó legyen. Közvetlen hatás ugye az lehet, hogy ha jönnek az új cégek, akkor elsősorban nagykanizsai munkaerőt keresnek. Emellett beszállítóként is megjelenhetnek majd a helyi vállalkozások, ez vonatkozik majd a kivitelezés folyamatára is és törekszünk majd arra, hogy minél több kanizsai cég kapjon szerepet."

A fejlesztések jelentős részét képezik a gazdasági ügyek mellett az egészségügyi, a klultúrális és turisztikai tervek is.

"Nem elegendő munkahelyet kell teremteni, hanem szolgáltatásokat is kell biztosítani az itt élők számára. A cél az, hogy a fiatalok és az idősek számára egyaránt tervezünk fejlesztéseket. Ide tartoznak az egészségüggyel, a bölcsődékkel, az óvodákkal kapcsolatos tervek. Nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni az egészséges életre és ezért sok zöld területet akarunk kialakítani. Beszélhetünk a turizmusról is, aminek egyik fontos eleme a Ferences rendház felújítása, de kiemelkedő része ennek a szegmensnek egy olyan konferencia- és rendezvényközpontnak a felépítése, amely minőségi szolgáltatást nyújt."

Ha már zöld területek: korábban többen azt a rosszindulatú pletykát terjesztették, hogy az uszoda beruházás miatt fákat vágnak ki.

"Ez nem igaz! Környezetvédők vagyunk és szeretjük a városunkat, nem célunk, hogy fákat vágjunk ki, sőt éppen az ellenkezője a tervünk. Az uszoda és a sportcsarnok is fontos, egészséges életmódot segítő beruházás, amelyeknek már a tervezői is rendkívül környezetbarát megközelítésből álltak munkába."

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/42732/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?