A kultúra korzója

A Honvéd Kaszinó és az Eraklin Táncklub Egyesület szervezésében ősszel is megrendezésre kerül a városban a Kultúr Korzó elnevezésű rendezvénysorozat. A főszervezők öt napon keresztül várják az érdeklődőket különböző kulturális programokkal.

Az első Kultúr Korzó 2016-ban került megrendezésre, az eseményt tavasszal és ősszel került megrendezésre. A rendezvény ötlete 2015-ben született meg az Eraklin Táncklub és a Honvéd Kaszinó együttműködése során.

„2 évvel ezelőtt a Tánc Világnapján az Ady utca Walzer korzó néven működött, amelynek színpada a Honvéd Kaszinó előtt volt, és Lekszikov Csaba megkért bennünket, hogy működjünk közre. Akkor fogalmazódott meg bennünk a Kultúr Korzó gondolata.

„A Kultúr Korzó gondolata onnan jött, hogy az Eraklin Táncklub minden ősszel és tavasszal  kiment a főtérre egy-egy napra, és nyílt próbákat tartottunk, hogy az emberek lássák, hogy mivel foglalkozunk.” – tette hozzá Lekszikov Csaba az Eraklin Táncklub vezetője.

A kulturális rendezvények során helyi fellépők szórakoztatják a közönséget. A szervezők igyekeztek változatos programokat összeállítani, hogy bárki megtalálja a neki való programot. A programban megtalálhatóak többek között helyi könnyű és komolyzenei együttesek műsora is, többek között fellép a Dirty Fusion rockegyüttes, a Nagykanizsai Fúvószenekar, valamint a gyerekdalokat játszó Napsugár együttes is. A tánc is szorosan kapcsolódik a rendezvényhez, az Eraklin Táncklub mellett a Zalagyöngye Táncegyesület is fellép az eseményen.

Lekszikov Csaba szerint a rendezvény elsősorban a kilátogatók kapcsolat építését valamint a helyi egyesületek népszerűsítését is szolgálja:

„A rendezvény lényege a kultúra és az emberek közötti kapcsolat. Az a kapcsolat, amit megélhetünk az utcán, beszélgethetünk egymással, korzóztunk, találkoznunk ismerősökkel. Ezt színesítik azok a kulturális programok, amelyek még jobban lecsalogathatják a belvárosba az embereket. Másik célunk, hogy a helyi kulturális egyesületeket helyzetbe hozzuk, fellépjenek, bemutatkozzanak, és egy rendezvénnyel több legyen, az ahol ők fellépnek.”  

Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvény ismét tematikus napokból áll, ahol mindennap más kulturális szegmens játszik főszerepet.

Az első nap a Honvéd Kaszinó volt a főszereplő, az intézmény hölgyklubja középkori divatbemutatót tartott, a  Városi Diákszínpad tagjai szavaltak verset, a SZKES Dance tánccsoport előadását nézhették meg az érdeklődők. Rajtuk kívül még fellépett az Eraklin Táncklub, és a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar. Az intézményhez többszörösen is kötődő Kárász Tímea Fatima több nap is fellép a rendezvényen. –válaszolta kérdésünkre Halmos Ildikó.

„A második nap a Halis István Városi Könyvtáré, a harmadik nap a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszáé. A negyedik nap a múltidézésről szól, ez az Eraklin Táncklub Egyesület napja lesz. Az ötödik nap a „Dallamok éjszakája” elnevezést kapja, ekkor a zene játssza a főszerepet.” – ismertette röviden a rendezvény programjait Lekszikov Csaba.

A kulturális programok mellett az érdeklődőket interaktív programokkal is várják a szervezők.

A látogatók népi játékokat próbálhatnak ki a Thúry György Vitézlő Oskola jóvoltából, de olyan jellegzetesen magyar játékokkal is megismerkedhetnek mint a gólyalábazás és a gombfoci. A gólyalábazást évek óta népszerűsíti a Halis István Városi Könyvtár, a gombfocit pedig egy interaktív kiállítás kereteiben próbálhatják ki az érdeklődők. Így tett a város polgármestere Dénes Sándor is, aki elmondta, hogy unokáival évek óta űzi hobbiként ezt az idén 110 éves „sportágat.” 

Dénes Sándor is gombfocizott egyet„Partnereink (a könyvtár és az egyetem) olyan programokkal készültek, amelyekkel megszólíthatják az itt lévő embereket. Játszhatnak, gombfocizhatnak, gólyalábazhatnak, vagy a múltidéző nap során akár régi bicikliket is kipróbálhatnak.” – mondta el Lekszikov Csaba. 

Halmos Ildikó elmondta, hogy szeretnék, ha a rendezvény látogatói aktívan részt is vennének a programokon. „Kialakítottunk egy interaktív utcagalériát, amely a látogatók rajzaiból nyílt. Ide várjuk szeretettel mindenkinek a rajzait.” 

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy céljuk, hogy a rendezvény továbbra is minden tavasszal és ősszel is megrendezésre kerüljön.

 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/42879/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?