Világhírű nagykanizsaira emlékeznek


Zenei pályáját bemutató emlékesttel zárul a 130 éve a városban született, az amerikai operett és musical műfajának meghatározó személyiségeként tisztelt Sigmund Romberg emlékéve csütörtökön Nagykanizsán.

Az egy évvel ezelőtt, halálának 65. évfordulóján indult emlékezéssorozatot szervező Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke, Halász Gyula az MTI-nek arról számolt be, hogy a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában a világhírű zeneszerző életútját bemutató emlékest zárja a rendezvényeket.

A Nagykanizsán Rosenberg Zsigmondként anyakönyvezett és később Sigmund Rombergként ismertté vált zeneszerzőt és családját Kocsis Katalin zenekutató mutatja be. Az emlékesten Baráth Zoltán, a zeneiskola igazgatója a szerző zenei sokszínűségét bemutató prezentációval készül, Romberg műveit az intézmény tanárai és együttesei, Baráth Yvette, Simó Márta, az Orff ütőegyüttes, valamint a tanári vonósnégyes adja elő.

Halász Gyula felidézte, hogy az emlékév keretében Czeglédi Mária nagykanizsai cukrász új termékeként Romberg-tortát dobott a piacra, ami a világjárásának helyszíneit idézve magyar, horvát, osztrák és amerikai összetevőkből készül. Folytatásként a Kanizsai Antológia 17. számában Rontó Attila tollából jelent meg egy Romberget megidéző novella, Ludvig Dániel képzőművész pedig a zeneszerzőről készült festménnyel rukkolt elő.

Az emlékbizottság július 29-én, a zeneszerző születésének 130. évfordulóján megemlékezést tartott Sigmund Romberg emléktáblájánál, a Facebookon pedig folyamatosan frissülő oldalon népszerűsíti a város híres szülöttét. A Sigmund Romberg Nemzetközi Gyűjtemény anyagát is sikerült több fotóval, kottával, dokumentummal gazdagítani, de sikerként könyvelhető el az is, hogy több hazai operett- és musicalénekes, dzsesszzenész figyelmét sikerült felhívniuk Romberg örökzöldjeire - ismertette Halász Gyula.

Sigmund Romberg (Rosenberg Zsigmond) magyar-amerikai zeneszerző, producer, szövegíró 1887. július 29-én született Nagykanizsán. Az amerikai operett és musical műfajának egyik úttörője volt, főként egyesült államokbeli népszerűsége, valamint munkássága révén a műfaj kimagasló alakjaként tartja számon a zenetörténet, örökös tagja a Dalszerző Hírességek Csarnokának (Songwriters Hall of Fame).

A zenés műfaj térhódításának és aranykorának egyik meghatározó komponistája volt a Broadwayn, ahol csaknem kétezer dalát, 78 musicaljét játszották és játsszák még ma is. Együtt dolgozott Gershwinnel, Bing Crosbyval és Nat King Cole-lal, szerzeményeit napjainkban is számos világsztár énekli, játssza Plácido Domingótól Diana Krallig.

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/44584/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?