Nagykanizsa fiatal vitéz hősei

Kecskés István

Sok gyereknek az az álma, hogy vitéz legyen. Sokaknak ez most, ha csak egy napra is, de teljesült, hiszen Nagykanizsán ismét megrendezték a Végvári Vasember Viadalt.

 

Összesen 150 diák – 90 általános iskolás és 60 középiskolás – vett részt az immár hagyományos versenyen, amelyen vitézségről és tudásról is számot adhattak az indulók május 11-én. 

"Fontos számunka, hogy a fiatalok a viadal során még jobban megismerjék Nagykanizsát és az identitásukat is erősítsük – mondta Fehér Ildikó, a polgármesteri hivatal munkatársa, az esemény egyik szervezője. – Komoly feladat a verseny teljesítése, hiszen ez egy jó 20 kilométeres túra is egyben, amelyen a kisebbek 18, a nagyobban 32 feladattal szembesülhettek."

A nyolc, illetve 16 órás verseny során ügyességi feladatokat kaptak a diákok – kenuzás, falmászás, katonai erőpróba –, de a bátorságukat is próbára kellett tenniük, hiszen volt egy állomás, amelyen kígyók közül kellett kivenni a feladatot rejtő bőrönd kulcsát.

Az eseményben természetesen tevékeny részt vállalt a Thúry vitézlő iskola is, amely ápolja a végvári vitéz Thúry György emlékét a városban.

"Természetes, hogy Thúry emléke előtt is tisztelegtünk ezzel a versennyel – folytatta Fehér Ildikó. – A csapatoknak esküszöveget kellett írniuk, de a középiskolások este bemutatták az előre megír hősi eposzukat. Az egész verseny Thúryról és az ő hős katonáiról szólt. Minden állomásnak volt egy kerettörténete, amely visszavitte a fiatalokat a hős vitéz korába."

A viadalon nemcsak nagykanizsai iskolák vettek részt, hiszen érkezett küldöttség a vajdasági Magyarkanizsáról és Várpalotáról is, ahol szintén komoly kultusza van Thúry Györgynek. A vándordíjat, ami egy korabeli pajzs másolata, az általános iskolásoknál a Zrínyi, a nagyobbaknál pedig a Mező nyerte meg.

 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/52757/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?