Mura Program: még az eper is édesebb

Kecskés István

Az eper az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs, szinte mindenki szereti. A Muravidéken is sok terem belőle, a Kercsmarics Családi Gazdaság egyik fő portékája is ez.

Fotó: Cseresnyés Péter Facebook

"Két éve kezdődött a kapcsolatunk az eperrel – mondta Nemes Marietta a gazdaság vezetője. – A mezőgazdaság szeretetét az édesanyámtól örököltem, vagyis ez nálunk családi hagyomány. Eperrel fél hektáron foglalkozunk, de van fenyősünk is, és a terveink között szerepel, hogy bodzaültetvényt is kialakítunk majd Zalaszentbalázson."

A térség gazdasági fejlődésére nagy hatással van a Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési-képviselőjének munkája nyomán létrejött Mura Program, amelynek keretében a régióban működő vállalkozások forrásokra és eszközökre is pályázhatnak. 

"Ez a program nekünk is nagyon sokat segített – folytatta Nemes Marietta. – Korában úgy nézett ki, hogy nem nagyon lesz lehetőségem pályázni, márpedig ilyen lehetőség nélkül sokkal nehezebb lett volna érvényesülni. De szerencsére volt, aki meglátta a térségben rejlő lehetőségeket, így a Mura Program, Murafölde fővárosaként Nagykanizsa is része lett e komplex gazdaságfejlesztési stratégiának, ezzel a mi helyzetünk is könnyebb lett. Sikeres volt a gazdaságunk a fiatal gazda pályázaton és a programnak köszönhetően hozzájuthattunk egy traktorhoz is."

A Mura Program folytatódik a jövőben is, célja továbbra is az, hogy a fiatalok helyben találják meg boldogulásukat, a térség számtalan értékét pedig mind többen megismerjék. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kínálkozó lehetőségekkel élni kívánnak a térségben élők, így a Kercsmarics Családi Gazdaság is.

Kivi, kaland, Kanizsa - fejlődik Murafölde

Jelentős fejlesztési forrásokat kap kap Murafölde, vagyis Dél-Zala. Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője, a Mura-program (MP) miniszteri biztosa reméli, ennek is köszönhetően sikerül a fiatalokat a régióban tartani, hiszen a Mura Nemzeti Program komplex gazdaságfejlesztési koncepciója új lehetőségeket és távlatokat kínál.

"Két pályázatunk áll most elbírálás alatt. A termelésre nagy hatással van az időjárás, éppen ezért szeretnénk egy úgynevezett Cravo házat építeni az eper fölé. Ennek nyitható a teteje, vagyis szabályozni tudjuk, hogy mennyi eső essen a gyümölcsre, vagy mennyi időn át süssön rá a nap, ezzel pedig még hatékonyabbá válhatunk. Emellett, a már említett bodzaültetvénnyel kapcsolatban nyújtottunk be pályázatot, és bővíteni szeretnénk az eperföldet is."

Nemes Marietta úgy véli az epret szinte mindenki szereti: "Nagy rá a kereslet, hiszen ez az első tavaszi gyümölcs, amit frissen, lekvárként és szörpnek is szívesen fogyasztanak az emberek, ráadásul egyre többen foglalkoznak a termesztésével is."

Fotó: Cseresnyés Péter Facebook

A Mura Programba illeszkedően sokan a mezőgazdasági tevékenységükre már turisztikai attrakciót is építenek, a zamatos muraföldi epret véve például: Kercsmaricsék „Szedd magad” akciójával igazi családi programmá vált a gyümölcs szedése is, nagy élményt nyújtva gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

 

https://enkanizsam.blogstar.hu/./pages/enkanizsam/contents/blog/53105/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?